Sådan anmelder jeg



Jeg har altid holdt af burgere omend jeg i min barndom var tilfreds med de billige færdigproducerede bøfsandwich-bøffer med mel, sojaprotein og æg, senere fandt jeg stor glæde i en Big Mac da det var nyt og spændende. I takt med alderen og pengepungen bliver ens smagsløg mere fintfølende - i dag mener jeg, at burgere skal tages alvorligt der ikke blot skal betragtes som et underlødigt fastfood produkt, selv om den slags som bekendt stadig findes. Derfor denne burgerguide som er en hjælp til mig selv, først og fremmest er den en god undskyldning for at spise en helvedes mange forskellige burgere, dernæst er det sundt at få kritisk formuleret, hvad jeg stopper i munden - og forhåbentlig er det også en hjælp til dig.

Mine anmeldelser kan indeholde disse punkter:
  • Navn på produktet, producentens beskrivelse, evt. tilbehør samt pris.
  • En lille beskrivelse af producenten hvis det er muligt. Nogle producenter mener ikke, det skaber en god forbruger oplevelse at fortælle en god historie, enten og stedet, ens filosofi eller om varerne.
  • Betjening - en lille beskrivelse af min kontakt med den ansatte, især ved køb. Som kunde optræder jeg altid selv venligt og hvis det er muligt, leverer jeg min service tilbage til ansat efter spisning.
  • Omgivelser - en lille beskrivelse af stedet, inden for, også uden for, hvis det har relevans. Heriblandt støj, akustik, om der løber skrigende unger rundt, lysforhold, plads, indretning osv.
  • Drikkevarer - en lille beskrivelse af drikkevare udvalget.
  • Sanitet - en vurdering af stedet rengøring og oprydning. Selvfølgelig går jeg ikke ud i køkkenet og kigger i alle kroge, men en almindelig, hurtig vurdering af, hvad jeg umiddelbart kan se.
  • Tilbehør - en beskrivelse af evt. tilbehør hvis det fulgte med - typisk pommes frites og dyppe i en menu.
  • Colaen - en beskrivelse af min Coca Cola, hvis jeg drak til burgeren.
  • Burgeren - en beskrivelse af burgeren fra top til bund, dvs. alle ingredienserne og en vurdering af deres kvalitet, mængde og sammensætning.
  • Ingredienser - kort beskrivelse af burgerens ingredienser
  • Konklusion - en konklusion, fungerer burgeren, er nogle konkurrenter evt. bedre ?
  • Karaktergivning - fra 1 til 6. Kortfatter gives det således:
    1. Bolle = Uspiseligt. Mindes heldigvis kun én gang, at have forvildet mig i lag med sådan én - for mange år siden hos Monarch ved en motorvej. Det hele var varmet op med microbølgeovn. Den slags kan stadig købes hos supermarkeder.
    2. Boller = Kedelig eller ubalanceret. En burger man egentlig ikke har lyst til at spise op men man gør det alligevel pga. sult. Fx en Big Mac.
    3. Boller = Under gennemsnittet. En burger man sagtens kan spise men ikke vil vælge igen, enten pga. under middel kødkvalitet eller en ubalance eller håndværksfejl.
    4. Boller = Over gennemsnittet. En generel god burger, fint balanceret med enten middel eller over middel kødkvalitet med fint håndværk.
    5. Boller =  Rigtig god burger. Fint balanceret, over middel kødkvalitet, måske god bolle, fint balanceret, fint håndværk.
    6. Boller = Topburger. Alle kritiske forventninger indfries.
Når jeg anmelder burgere, er det kun selve burgeren, jeg giver karakter for. Betjening, tilbehør, colaen og pris er ikke med i bedømmelsen. Til tider har jeg lyst til at skære en bolle pga. andet end burgeren, men det gør jeg ikke. Bemærk igen, at pris ikke er med i bedømmelsen - så en Big Mac til 25 kr. (deromkring) bedømmes efter samme kriterier som en Tight burger til 140 kr. Derfor er det selvfølgelig åbenlyst, at der er forskel i karakteren. En kineserburger til 42 kr. der får 4 boller kan dermed konkurrere med en Caféburger til  130 kr. - jeg har oplevet begge dele. Pris og kvalitet hænger ikke altid sammen.

Når jeg bedømmer burgere, gør jeg det ud fra disse kriterier - indrømmet, ikke alle er enige, men nu er det jo min blog!
  • Bollen - skal være let ristet/opvarmet, blød, ikke sprød. Den må ikke kvase, smuldre eller gå i stykker når man bider eller skærer i den. Den må gerne smage af godt brød, dog skal den komplimentere burgeren - ikke dominere.
  • Bøffen - hjertet i en burger - skal selvfølgelig være frisk 100% hakket oksekød, ikke forvarmet (som jeg oplever selv caféer og dedikerede burgerjoints gøre) eller før formet eller nedfrosset. Ikke for fast struktur der tyder på, den er sammenpresset og forvarmet, dermed mister den også saft. Den skal være saftig, Til sidst bør et godt burgersted spørge kunde om stegegrad. I min beskrivelse af bøffen, forsøger jeg at give et bud på bøffens kvalitet - det er selvfølgelig subjektivt, jeg er ikke slagter eller lægmand.
  • Bacon - dette vigtige grundstof er for alvorlig en sag til at neglicere. Den skal ikke steges så kraftigt som var det til brunch, den skal være blødere så kunden kan skære eller bide over burgeren uden af bøffen under går i stykker. Skal selvfølgelig være plan, ikke krøllet.
  • Ost - bør give noget smag, så den bemærkes men stadig, så den komplimenterer burgeren.
  • Salat - bør være med i en grad, det komplimenterer burgeren. Bør være iceberg, ikke rucula eller andet, der giver en særpræget smag.
  • Tomater - skal skæres i tynde skiver, så burgeren ikke vælter. Mængden skal tilpasses.
  • Friske agurker - skal skæres i tynde skiver, så burgeren ikke vælter. Bør ikke benyttes, hvis syltede agurker også benyttes.
  • Syltede agurker - skal skæres i tynde skiver, så burgeren ikke vælter. Skal benyttes som sur modtræk hvis burgeren indeholder meget sødt, typisk store mængder tomatketchup.
  • Tomatketchup - efter min mening en ingrediens der kan undgås i en burger hvis den samtidigt indeholder majonæse og salatdressing. Mange gange har jeg set tomater overdynget med tomatketchup! Ingen grund til at fordoble en smag. Hvis tomatketchup alligevel benyttes bør det være i begrænsede mængder og modkomplimenteres med syltede agurker.
  • Majonæse - bør altid være med, kunsten er at tilpasse mængden.
Jeg ønsker burgeren er balanceret, omend kødet bør have en lille dominans - det er trods alt hjertet i en burger. Hvis majonæse, bacon eller (aarrgh) tomatketchup dominerer, er der noget galt.

Dette er mine meninger og måde at skrive burger anmeldelser på - jeg tager såmænd gerne en diskussion, hvis du er uenig. Bare skriv løs.

Til sidst: Jeg er totalt uafhængig burgeranmelder, jeg tjener ingen penge på det, jeg er ikke venner med nogen, der laver burgere og jeg gør aldrig opmærksom på, jeg er fritidsanmelder!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar